Niedawno w naszej kuchni zagościły tajskie pyszności 🙂

W ramach zajęć w pracowni umiejętności społecznych podczas kulinoterapii uczestnicy przygotowywali kurczaka w sosie indyjskim, z ryżem z czarnuszką, podawanym z chlebkiem Naan oraz Mango Lassi!

Chlebki zwane naan są nieodłącznym dodatkiem do indyjskich potraw typu curry (dań z dużą ilością sosu). Najczęściej wypiekane są w piecu tandoor. U nas w ŚDS, w domowych warunkach bez problemu przygotowaliśmy je w zwykłym piekarniku.

Lassi to nazwa pradawnego ajurwedyjskiego napoju, który przygotowuje się na bazie jogurtu z dodatkiem wody, przypraw oraz owoców. Spożywany po jedzeniu poprawia trawienie, zaś latem doskonale orzeźwia. Mango lassi jest żółtawe, jak wiosenne słońce, gdyż jego bazą jest miąższ mango, więc bez względu na porę roku ma właściwości rozweselające 🙂

Oto efekty naszej pracy: